Enogastronomische Touren

Het hart van de gastvrijheid van het Gardameer

Enogastronomische Touren

Het hart van de gastvrijheid van het Gardameer

Naast de landschappelijke en kulturele bezienswaardigheden, biedt het Gardameer eno-gastronomische attracties, producten van onze vruchtbare grond.

Bardolino,in het bijzonder biedt zeer interessante routes aan met als doel de autentieke smaken te doen herleven.

Het is ook een perfect vertrekpunt om de Valpolicella, een heuvelachtig gebied aan de oostkust van het meer, te verkennen. Valpolicella staat bekend om zijn wijngaarden (oorsprong van Amarone), oude villa's, historische tuinen, kerken en kapellen, allemaal getuigenissen van een glorieus verleden.

De wijnroute van Bardolino

De wijngaarden van Bardolino, die met een zacht en zonnig klimaat onder de Pre-Alpen bevoordeeld zijn, creëren  een smakelijke wijn, op internationaal niveau zeer gewaardeerd, in de versie van Bardolino Classico of Superiore en Chiaretto.

De belangrijkste wijnstokken van Bardolino zijn Corvina, il Corvione, la Rondinella en la Molinara, verspreid over een gebied van 16 districten. De beste manier om de wijnen te waarderen, is langs de Strada del Vino, die zich uitstrekt over 80 km en langs vele wijnhuizen loopt. De Bardolino-wijn is goed te combineren met alle Italiaanse gerechten, terwijl hij aan het Gardameer gerechten uit zoetwatervissen begeleidt - snoek, witvis, sardine, baars, paling en kopvoorn - vaak geserveerd met maïspap. Het is ook goed met pastagerechten gemaakt met vlees souce en soepen.

Andere waardevolle wijnen uit het Gardameergebied, zijn il Merlot, il Cabernet en il Vino Santo van de noordelijke landerijen, il Garda Classico Groppello van de Valtenesi en de zuidelijke wijngaarden van Lugana.

Extravergine olie van Garda

De olijventeelt aan de kusten van het Gardameer heeft een eeuwenoude traditie: het waren de grote kloosters uit noord-Italie die in de middeleeuwen de ontwikkeling van de olijventeelt bevorderden.

De olijfolie van het Gardameer is delicaat en uitgebalanceerd, rijk aan antioxidanten (vitamine E en polyfenolen).

Het is herkenbaar aan de frisse geur van vers gemaaid gras, appels en amandelen.

Het is duidelijk dat de extrevergine olijfolie uitstekend gepaard gaat met de gardesaanse keuken, ideaal ingrediënt om de meervis tot zijn recht te laten komen, net als de landelijke traditionele  vlees-en maisgerechten.

Bardolino is de ideale plaats om dit geurig product te kennen, er zijn in deze streek in feite veel verkooplokalen van plaatselijke olie.

Proefnemingen

Wijnproeverijen zijn een geweldige kans om de smaken vóór uw aankoop beter te leren kennen en tegelijkertijd zijn ze een gelegenheid om de juiste waarde te begrijpen, dankzij de illustratie van de teeltmethode en de traditie.

Wij raden een bezoek aan het agrarisch bedrijf Guerrieri Rizzardi, geboren in het begin van 900 uit de fusie van twee antieke wijnkelders: een van de graven Guerrieri, eigenaars van een eeuwenoud landgoed met wijnstokken en wijnkelder in Bardolino, en een van de graven van Rizzardi, met wijnstokken in Valpolicella vanaf 1678.

De bedrijfsadministratie is in Bardolino in het historisch complex wat sinds 1450 aan de familie Guerrieri behoort. Al de druiven zijn exclusief uit de wijngaarden van het bedrijf en de wijn wordt direkt bereid in de kelder in de zone van herkomst.

Eveneens suggestief is het bezoek aan de Giardino di Pojega, eigendom van de Graven van Rizzardi. De  voorstad bestaat behalve uit de villa en het voorname italiaans park – bekend door de architectonische en scenografische schoonheid, tevens onschatbare flora – ook uit de wijnkelder en de rustieke gebouwen waar men de in het bedrijf geproduceerde wijnen en extravergine olie kan proeven en kopen.

Men kan onder leiding de broeikassen uit het jaar 1700 bezoeken (duurt ca. 2 uren, met vooruitreservering) voor groepen van minstens 15 personen. De tuin bevindt zich in lokaliteit Pojega in Negrar, Valpolicella. (ca. 30 km van Bardolino) pojega.com

Su questo sito sono presenti cookie di terze parti per l'analisi della navigazione, l'integrazione con i social network e una migliore usabilità generale  Privacy Policy . Chiudendo questo banner, scorrendo questa pagina o cliccando qualunque suo elemento acconsenti all'uso dei cookie.
Chiudi