TOP

Enogastronomische Touren
Enogastronomische Touren

Naast de landschappelijke en kulturele bezienswaardigheden, biedt het Gardameer eno-gastronomische attracties, producten van onze vruchtbare grond.

Bardolino,in het bijzonder biedt zeer interessante routes met als doel autentieke smaken te doen herleven.

Bovendien is het een ideaal vertrekpunt om de Valpolicella te bezoeken, heuvelachtige streek ten oosten van het meer, bekend wegens de liefelijkheid van het grondgebied met verspreide wijngaarden ( waaruit de bekende Amarone voortkomt), antieke villa’s, pievi en bekoorlijke kerkjes, als getuigen van een rijk verleden.

gardasee camping

De wijnroute
van Bardolino

De wijngaarden van Bardolino, die met een zacht en zonnig klimaat onder de Pre-Alpen bevoordeeld zijn,  geven een smakelijke wijn, op internationaal niveau zeer gewaardeerd, in de versie van Bardolino Classico of Superiore en Chiaretto.

De voornaamste autochtone wijnstokken in de streek van Bardolino zijn la Corvina, il Corvinone, la Rondinella en la Molinara, verspreid op een grondgebied van 16 gemeenten.

Een uitstekende manier om het te kunnen waarderen is de Strada del Vino te volgen, een route van ca. 80 km die talrijke wijnbouwbedrijven aandoet met mogelijkheid om wijn te proeven.

Il Bardolino drinkt goed samen met de klassieke italiaanse keuken, terwijl het aan het Gardameer traditioneel wordt gedronken met gerechten op basis van vis uit het meer – bijvoorbeeld de kleine alborelle en de lucio, de uitstekend smakende coregone en de sardella, de persico en zelfs de Anguilla en cavedano – vaak samen met maispap. Heel goed te combineren ook met veel eerste gangen op basis van vleessaus en groentensoepen.

Andere waardevolle wijnen uit het Gardameergebied, zijn il Merlot, il Cabernet en il Vino Santo van de noordelijke landerijen, il Garda Classico Groppello van de Valtenesi en de zuidelijke wijngaarden van Lugana.

gardasee camping

Extravergine olie
van Garda

De olijventeelt aan de kusten van het Gardameer heeft een eeuwenoude traditie: het waren de grote kloosters uit noord-Italie die in de middeleeuwen de ontwikkeling van de olijventeelt bevorderden.

De extravergine olie van het Gardameer, zacht en evenwichtig, is uitstekend geschikt  voor het mengen en aanmaken en is rijk aan natuurlijke anti-oxidanten (vitamine E en polifenoli) en onderscheidt zich door de verse geuren van pas gemaaid gras, appels en amandels.

Het is duidelijk dat de extrevergine olijfolie uitstekend gepaard gaat met de gardesaanse keuken, ideale ingredienten om de meervis tot zijn recht te laten komen, net als de landelijke traditionele  vlees-en maisgerechten.
Bardolino is de ideale plaats om dit geurig product te kennen, er zijn in deze streek in feite veel verkooplokalen van plaatselijke olie.

gardasee camping

Proefnemingen

Bezoeken maken en wijnproeven zijn een Ideale vereniging van toerisme en enogastronomie, die toestaan om de smaak te kennen vòòrdat men koopt en het voordeel bieden de juiste waarde van de wijn beter te leren kennen, dank zij de methodebeschrijving van de bebouwing en de beschrijving van de traditie van het gewenste product.

Wij raden een bezoek aan het agrarisch bedrijf Guerrieri Rizzardi, geboren in het begin van 900 uit de fusie van twee antieke wijnkelders: een van de graven Guerrieri, eigenaars van een eeuwenoud landgoed met wijnstokken en wijnkelder in Bardolino, en een van de graven van Rizzardi, met wijnstokken in Valpolicella vanaf 1678.

De bedrijfsadministratie is in Bardolino in het historisch complex wat sinds 1450 aan de familie Guerrieri behoort. Al de druiven zijn exclusief uit de wijngaarden van het bedrijf en de wijn wordt direkt bereid in de kelder in de zone van herkomst.

Eveneens suggestief is het bezoek aan de Giardino di Pojega, eigendom van de Graven van Rizzardi. De  voorstad bestaat behalve uit de villa en het voorname italiaans park – bekend door de architectonische en scenografische schoonheid, tevens onschatbare flora – ook uit de wijnkelder en de rustieke gebouwen waar men de in het bedrijf geproduceerde wijnen en extravergine olie kan proeven en kopen.

Men kan onder leiding de broeikassen uit het jaar 1700 bezoeken (duurt ca. 2 uren, met vooruitreservering) voor groepen van minstens 15 personen. De tuin bevindt zich in lokaliteit Pojega in Negrar, Valpolicella. (ca. 30 km van Bardolino) pojega.com